Strefa Zdowia i Urody

0
GD Star Rating
a WordPress rating system

Zupa szczawiowa Misi

Strefa Zdrowia i Urody 13 sierpnia 2013
GD Star Rating
a WordPress rating system

zupa szczawiowaZ przyjemnością przedstawiam Wam przepis, który ostatnio wydobyłam od mamy mojego męża. Jak się okazuje zupa szczawiowa jest bajecznie prosta w przygotowaniu. Bardzo mnie to ucieszyło bo zdecydowanie należy ona do moich ulubionych zup.

Potrzebne składniki:

1l domowego rosołu
torebka białego ryżu
szczaw mielony w słoiku (Rolnik lub Klimex)
2 jaja
śmietana 18% (jeśli ktoś lubi)

Sposób przygotowania:

1. Do przecedzonego rosołu wrzucamy torebkę ryżu i gotujemy przez ok.8 minut.
2. Dodajemy przetarty przez sito szczaw i gotujemy jeszcze 5 minut.
3. Doprawiamy według uznania szczypta soli i pieprzem.
4. Wbijamy 2 jajka do szklanki – trzeba je delikatnie rozbełtać widelcem a następnie wlać na gotującą się zupę i energicznie mieszać, aby nie powstały zbite grudki tylko coś w stylu jajecznych pajęczynek.

Zupa szczawiowa świetnie smakuje z odrobiną śmietany, oczywiście rozrobionej wcześniej w szklance z zupą (pamiętajcie aby śmietanę rozmieszać z niewielką ilością zupy w osobnym naczyniu – nie mieszajcie śmietany bezpośrednio z zupą bo się zetnie)…
Smacznego!

GD Star Rating
a WordPress rating system

Skomentuj

Zaloguj się

Nie pamiętasz Hasło ?

Zarejestruj się!

Facebook