Strefa Zdowia i Urody

0

Zrazy Wołowe Zawijane

Strefa Zdrowia i Urody 29 września 2013

zrazyOto przepis na zrazy wołowe, który spodoba się całej Twojej rodzinie – ze smakiem zjedzą je wszyscy domownicy.

Składniki:
dobrej jakości mięso wołowe tzw. biała krzyżowa.
boczek wędzony w plastrach,
czerwona papryka,
ogórki kiszone,
cebula,
mąka,
olej i łyżka masła
oraz przyprawy:
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, vegeta

Dowiedz się jak zrobić domową vegetę, kliknij tutaj>>>

roladki surowePrzepis jest bardzo prosty:

1. Mięso kroimy w plastry o grubości 1cm, rozbijamy jak kotlety a następnie solimy i pieprzymy z obu stron.

2. Na rozbitych i przyprawionych kawałkach mięsa wołowego układamy plaster boczku, plasterek ogórka kiszonego, plasterek papryki czerwonej i 2 wiórki cebuli. Zawijamy w rulon i obtaczamy dratwą lub przebijamy wykałaczką tak, aby mięso podczas duszenia pozostało zwinięte.

3. Gotowe zrazy obtaczamy w mące, obsmażamy na oleju z łyżką masła i przekładamy do rondla lub naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zrazy dusić. Układamy ciasno, jeden obok drugiego.

4. Na pozostałym tłuszczu obsmażamy pokrojoną w wiórki cebulę a następnie dokładamy ją do mięsa i całość zalewamy wodą (ok. szklanki).

5. Dodajemy sól, pieprz, odrobinę domowej vegety, liść laurowy oraz ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem do czasu aż mięso zmięknie.

Podajemy z dużą ilością zieleniny. Świetnie do tego dania pasuje sałata.

Zobacz też inny przepis: Wołowina Duszona z Warzywami, kliknij tutaj>>>

Skomentuj

Zaloguj się

Nie pamiętasz Hasło ?

Zarejestruj się!