Strefa Zdowia i Urody

0

Wigilia na Medal

Strefa Zdrowia i Urody 24 grudnia 2013

IMG_na schodachMówią, że jaka Wigilia taki cały rok – nie mogę się w takim razie doczekać tego nadchodzącego 2014-go:)

Trening czyni Mistrza a poczynione postępy w kwestii gotowania widać szczególnie w takim dniu jak dzisiejszy kiedy do przygotowania jest naprawdę sporo dań a każde z nich powinno być wyjątkowe i rozpływać się w ustach – dziś mam się Wam czym pochwalić bo odniosłam kulinarny SUKCES!!!

Poniżej zamieszczam wyjątkowy przepis na rozpływające się w ustach uszka z farszem grzybowym:) i video sprzed paru miesięcy, w którym pokazuje jak zrobić ciasto na pierogi (dla wsparcia tej mojej pisanej instrukcji)

- to były moje pierwsze pierogi według przepisu „Babci Misi” czyli Mamy mojego Męża Michała – masło było za bardzo roztopione, ale to co najważniejsze zostało ujęte w tym nagraniu – od tego czasu w robieniu ciasta na pierogi /jak twierdzą domownicy/ doszłam do perfekcji i jestem z tego bardzo dumna:) gorąco polecam Wam też nabyć tę umiejętność bo domowe pierogi czy uszka smakują najlepiej a dzieci za nimi wprost przepadają, a skoro taki kulinarny laik jak ja potrafił się tego nauczyć to znaczy, że przy odrobinie chęci nauczyć się tego może każdy.

.. a poza tym wspaniale jest trafiać również przez żołądek do serc swoich najbliższych.

Składniki na ciasto:
- mąka Zamojska (3/4 torebki)
- kostka mała
- mleko + wrzątek
- jajko

Sposób przygotowania:

1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, w środku robimy dołek – wbijamy do niego jajko i wrzucamy masło, które prze minimum parę godzin leżało poza lodówką (nie może być zimne i twarde)

2. W dzbanku, na stolnicy przygotowujemy sobie wrzątek wymieszany z mlekiem – gorący, ale nie parzący, aby dało się rozrobić ciasto.

3. Mieszamy wszystkie składniki dolewając wodę – dobieramy sobie tyle mąki, żeby pod ręką cały czas czuć, że ciasto jest miękkie, nie trzeba zużyć całej wysypanej na stolnicę mąki:)

i tyle! – życzę powodzenia!!!

Składniki na farsz:
- 1,5 kg pieczarek
- 1 torebki suszonych borowików
- duża cebula
przyprawy: sól ziołowa i zwykła, pieprz czarny i cayenne, kminek mielony, imbir mielony, łyżka bułki tartej

Sposób przygotowania:

1. Zalewamy borowiki wodą na całą noc – następnego dnia trzeba je opłukać w kilku wodach i ugotować (doprawiamy tylko solą)

2. Pieczarki kroimy i dusimy pod przykryciem aż do miękkości.

3. Odsączone z wody grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.

4. Kroimy cebulę w drobną kostkę i obsmażamy na złoty kolor na dwóch łyżkach masła a następnie mieszamy z grzybami i doprawiamy przyprawami takimi jak wypisałam wyżej według uznania – trzeba próbować, farsz ma być pikantny i wyrazisty w smaku.

Powodzenia!!! Życzę samych SUKCESÓW:) – mam gorącą nadzieję, że te przepisy się Wam przydadzą.

Skomentuj

Zaloguj się

Nie pamiętasz Hasło ?

Zarejestruj się!