Strefa Zdowia i Urody

0
GD Star Rating
a WordPress rating system

Tarta z Awokado i Pomidorami

Strefa Zdrowia i Urody 19 grudnia 2013
GD Star Rating
a WordPress rating system

tartaSkładniki:

- ciasto francuskie
- 1 awokado
- 1 czerwona cebula,
- 150g sera pleśniowego gorgonzola,
- 100ml jogurtu greckiego,
- 1 sparzony i obrany ze skórki pomidor,
- 1 jako,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka mleka
- sól, pieprz i oliwa

Przygotowanie:

1. Ciasto układamy na papierze, wycinamy za pomocą miski kształt koła.

2. Awokado obieramy ze skórki i pozbawiamy pestki, kroimy w półplasterki i układamy na cieście posmarowanym wcześniej jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka.
Awokado układamy w kółko, tak aby wypełniło środek ciasta, pozostawiając brzegi wolne.

3. ciasto wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni.

4. Przygotowujemy sos do tarty: mieszamy jogurt z posikanym serem gorgonzola i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy pieprzem i mieszamy wszystkie składniki.

5. Wyjmujemy tartę i układamy na wierzchu pomidory, kawałeczki sera gorgonzola i można jeszcze cebulę czerwoną pokrojoną w talarki – wkładamy do piekarnika na jeszcze 5 minut do 180 stopni.

Tartę przed podaniem polewamy sosem i zajadamy:)

GD Star Rating
a WordPress rating system

Skomentuj

Zaloguj się

Nie pamiętasz Hasło ?

Zarejestruj się!

Facebook