Strefa Zdowia i Urody

0
GD Star Rating
a WordPress rating system

Sałatka CEZAR

Strefa Zdrowia i Urody 19 grudnia 2013
GD Star Rating
a WordPress rating system

cezarSkładniki:

- podwójna pierś z kurczaka,
- 100g wędzonego boczku,
- 100g sera parmezan,
- 100g sera pleśniowego (gorgonzoli)
- kiełki lucerny
- sałata rzymska
- natka pietruszki
- 3 łyżki majonezu + 3 łyżki jogurtu greckiego
- filety anchois,
- pomidorki koktajlowe,
- czosnek,
- 50ml białego wina lub połówka cytryny
- 1 bagietka
- sól, pieprz i oliwa

1. Zaczynamy od doprawienia kurczaka solą i pieprzem i zanurzenia go w marynacie z: 3 łyżek jogurtu zmieszanego z drobno posiekanym serem gorgonzola – po 2 godzinach dusimy kurczaka pod przykryciem na rozgrzanej patelni z oliwą.

2. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojony w cienkie paski boczek.

3. W misce mieszamy: ser parmezan starty na drobnej tarce, czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę, filety anchois (słone), 3 łyżki majonezu i 3 łyżki jogurtu, sól i pieprz oraz drobno posiekana natkę pietruszki. Całość mieszamy z boczkiem i odrobiną białego wina lub kilkoma kropami cytryny.

4. Na talerzu układamy liście sałaty, pomidorki koktajlowe, kiełki lucerny i grzanki natarte czosnkiem oraz kurczaka. Polewamy sosem i zajadamy.

Polecam!

GD Star Rating
a WordPress rating system

Skomentuj

Zaloguj się

Nie pamiętasz Hasło ?

Zarejestruj się!

Facebook