Strefa Zdowia i Urody

0
GD Star Rating
a WordPress rating system

Ryba po sycylijsku

Strefa Zdrowia i Urody 19 sierpnia 2013
GD Star Rating
a WordPress rating system

ryba z kaparamiRyba po sycylijsku to przepis, który warto wypróbować. Wystarczy 20 minut, aby gotowe danie wylądowało na stole – to genialna propozycja na zdrowy, bogaty w białko a jednocześnie nadzwyczaj szybki obiad.

Ja wykorzystałam do przygotowania tego dania filety z dorsza natomiast jest jeszcze kilka alternatyw: idealnie będzie tutaj pasował lucjan czerwony, lufar i strzępiel.

Składniki:

ryba
cebula
czosnek
czarne oliwki
kapary w słoiku
4 średnie pomidory

Przepis:

1. Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w półksiężyce jedną cebulę. Kiedy cebula zmięknie odsuwamy ją na bok patelni i dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (czosnek powinien się delikatnie przyrumienić).
2. Do cebuli i czosnku dodajemy cztery średniej wielkości pomidory – wcześniej należy wydrążyć im środek, sparzyć je wrzątkiem i obrać ze skórki. Dusimy 3 minuty.
3. Myjemy garść kaparów (opłukujemy je z zalewy), kroimy garść czarnych oliwek i dodajemy do sosu.
4. Na końcu w całości zanurzamy rybę – dusimy ok. 10 minut.

Smacznego!

GD Star Rating
a WordPress rating system

Skomentuj

Zaloguj się

Nie pamiętasz Hasło ?

Zarejestruj się!

Facebook