Strefa Zdowia i Urody

0
GD Star Rating
a WordPress rating system

Muffiny z Rabarbarem

Strefa Zdrowia i Urody 14 sierpnia 2013
GD Star Rating
a WordPress rating system

muffinkiSkładniki:

- 2 łodygi rabarbaru pokrojonego na małe kawałki,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki otrąb żytnich,
- szklanka kefiru,
- 1 jajko,
- 1/3 szklanki oleju,
- szczypta soli, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru brązowego lub ksylitolu (o jego wspaniałych właściwościach warto poczytać tutaj)

Przepis na Muffiny z Rabarbarem:

1. W jednym naczyniu ubij ze szczyptą soli białko jajka a w drugim naczyniu wymieszaj 2 szklanki mąki, 3 łyżki otrąb żytnich, 1/3 szklanki oleju, żółtko, 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu, szczyptę sody, proszku do pieczenia i cukru waniliowego.
2. Połącz zawartość obu naczyń.
3. Formę do muffin wyłóż papierowymi foremkami, nakładaj ciasto do 3/4 wysokości papilotki i układaj kawałeczki rabarbaru. Piecz około 25 – 30 min. w temperaturze 190ºC. Ostudź muffiny na kratce, posyp cukrem pudrem i gotowe:)

Domowe muffiny nie mają w składzie żadnych polepszaczy – a jeśli posłodzimy je ksylitolem to bezsprzecznie stanowią rewelacyjną alternatywę dla słodkich ciastek z syropem glukozowym, które z łatwością możemy dostać w sklepach.

Można je zrobić w różnych wersjach, z różnymi dodatkami a nawet z mąką pełnoziarnistą – w takim wydaniu też smakują świetnie.

GD Star Rating
a WordPress rating system

Skomentuj

Zaloguj się

Nie pamiętasz Hasło ?

Zarejestruj się!

Facebook