Strefa Zdowia i Urody

0

Muffinki Dyniowe

Strefa Zdrowia i Urody 19 grudnia 2013

Lady kawiarni, cukierni, lodziarni czy też stacji benzynowych, często kuszą nas apetycznie wyglądającymi przekąskami. Muffinki bo o nich tu mowa są niezwykle proste w przygotowaniu a przy tym mamy pełną dowolność na ich udekorowanie. Ja nie jestem raczej zwolenniczką założenia ‚im więcej tym lepiej’ ale co do tego, że jedzenie powinno nie tylko dobrze smakować ale i wyglądać jak najbardziej się przychylam. muffinkiDo przygotowania tego pysznego deseru potrzebne będą 2 miski – jedna do wymieszania składników suchych, druga do wymieszania składników mokrych.

W misce nr I mieszamy:

3/4 szklanki cukru, 1,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego i szczyptę cynamonu

W misce nr II mieszamy:

2 jajka, 70g maślanki, podgrzane masło. 350 gram puree z dyni.

Mieszamy zawartość obu misek, dodajemy rodzynki i orzechy włoskie, przekładamy do foremek silikonowych lub papierowych na blaszkach.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut.

Ps. Nasze muffinki można pokryć zdrową (czyt. min 70% Cacao) czekoladą, roztopioną w misce nad garnkiem z gotującą się wodą wymieszaną z odrobiną śmietanki kremówki i kilkoma kroplami cytryny.

Skomentuj

Zaloguj się

Nie pamiętasz Hasło ?

Zarejestruj się!