Strefa Zdowia i Urody

0

Mango – dlaczego warto jeść ten owoc?

Strefa Zdrowia i Urody 27 maja 2013

mangoMango to owoc, z którego dobrodziejstw nie mogli korzystać nasi dziadkowie i babcie bo nie było ono jeszcze wtedy tak dostępne jak dziś dzięki sieciowym marketom, jego popularność na świecie rośnie w siłę.

Historia mango
Przypuszcza się, że zaczęto je uprawiać w Indiach ok. 4000 lat temu. Już w najstarszych księgach hinduskich znajdują się wzmianki o mango, które nazywane jest „owocem bogów”.

Okazuje się, że włączenie mango do diety może znacząco wpłynąć na stan naszego zdrowia – jest to owoc z kategorii pysznych i bardzo korzystnych dla organizmu, pomocny zarówno w utrzymaniu zdrowia jak i zwalczaniu takich chorób jak na przykład cukrzyca typu A czy rak.

Na czym polega tajemnica jego sukcesu?
Na ostatnim zgromadzeniu FASEB (The Federation of American Societies for Experimental Biology) naukowcy poinformowali, że owoc ten zawiera złożoną mieszankę związków polifenolowych. Ich główną zaletą jest działanie przeciwutleniające.

Związki polifenolowe przede wszystkim hamują powstawanie wolnych rodników, które z kolei na naszą niekorzyść utleniają w organizmie wiele szkodliwych związków i skutecznie zwalczają już wytworzone wolne rodniki.

Wolne rodniki są o tyle niebezpieczne, iż wpływają na tworzenie się wielu chorób. Polifenole działają profilaktycznie i leczniczo, gdyż same utleniają się, zapobiegając utlenianiu innych ważnych związków w naszym organizmie, co prowadzi do rozwoju chorób.

Regularne spożywanie owoców mango pozwala ustabilizować a nawet obniżyć poziom cukru we krwi – u zwierząt, którym przez 12 tygodni podawano 10 gramów liofilizowanego mango nastąpił znaczny spadek poziomu cukru we krwi.

Australijscy naukowcy zauważyli też związek pomiędzy jedzeniem mango a zbijaniem cholesterolu – określili, że jedzenie go daje lepsze efekty niż leki na cholesterol.

Od wieków owoc był stosowany jako lek służący do usuwania toksyn z organizmu, leczenia niedokrwistości i uzdrawiania systemu nerwowego. Zawiera witaminy A, C,D oraz beta karoten.

Suszone kwiaty mango wykorzystuje się w leczeniu biegunki a także przy zakażeniach układu moczowego. Miąższ dojrzałego owocu ma właściwości oczyszczające pory skórne z zanieczyszczeń i okazuje się pomocny w walce z trądzikiem.

W owocach mango indyjskiego występuje glikozyd, zwany magniferyną który działa przeciwdrobnoustrojowo, przeciwiwrusowo, przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwcukrzycowo oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy.

Czy mango może pomóc w utracie wagi?

Niektórzy naukowcy twierdzą, że tak – w walce z nadwagą skuteczne okazuje się stosowanie ekstraktu z mango afrykańskiego poza tym mango jest owocem posiadającym wysoką zawartość błonnika, który od lat stanowi wsparcie dla osób odchudzających się.

W jakiej postaci najlepiej jeść mango?

Najwięcej właściwości odżywczych znajdziemy w surowym owocu. Więcej na temat korzystnego wpływy surowych warzyw i owoców znajdziecie tutaj

Jak obierać mango?

Mango ma dosyć dużą i mocno przytwierdzoną do miąższu pestkę – pamiętajmy jednak, żeby nie obierać go obieraczką. Jak mówi Magda Gessler „Magia mango tkwi w spożywaniu go w całości. Dojrzałe mango ma specyficzny zapach. Miesza się w nim aromat terpentyny ze skórką pomarańczy. Egzotyczne kwiaty z zapachem rozgrzanego słońcem piasku. W jego zapachu kryje się tak ogromna obietnica szczęścia, że sam proces zdejmowania skórki już ma w sobie coś z rytuału. Nie doświadczy tego nikt, kto dostaje na talerzu mango uprzednio obrane i pokrojone. Mango w paskach czy plasterkach jest czymś nieznośnym, szybko się utlenia, zmienia smak i traci całą magię mieszanki aromatów.”

źródła:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mango_indyjskie, http://www.emaxhealth.com/1275/why-you-need-more-mango, http://www.naturalnews.com/039465_mango_health_benefits_heart.html

Skomentuj

Zaloguj się do swojego konta

Nie pamiętaszHasła ?

Zarejestruj się na stronie!