Strefa Zdowia i Urody

0

Łosoś z Salsą z Chili

Strefa Zdrowia i Urody 7 stycznia 2014

Łosoś z Salsą z Chili, potrawa dla osób, szukających naprawdę wyrazistego smaku, mam nadzieje, że trafiłam w wasz gust :) łosośŁosoś z salsą z chili… mmm… pychota!!!

Rozpoczął się sezon na papryki – w tym również papryczki chili. Oto wyjątkowy przepis – samo zdrowie: dużo surowych warzyw i solidna porcja białka.

Koniecznie zaopatrzcie się w niezbędne składniki i do dzieła – danie to szczególnie przypadnie do gustu zwolennikom ostrych potraw, pozostali mogą sobie po prostu chili podarować lub dodać je w minimalnej ilości.

Potrzebujemy:
- pachnący świeżością filet z łososia,
- 2 dojrzałe pomidory – najlepiej z własnej działki, tak jak u mnie:)
- 3 ogórki takie jak na poniższym zdjęciu lub jeden większy,
- młodziutką cebulkę dymkę – 4 sztuki,
- dojrzałe avocado,
- świeżą kolendrę (koniecznie),
- jedno chili,
- jedną limonkę,
- oliwę z oliwek
oraz przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb Kotanyi

składniki na rybePrzepis:

1. W pierwszej kolejności zajmujemy się łososiem: filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, solimy i pieprzymy z obu stron, nacieramy mieszanką przypraw do ryb a następnie wstawiamy do naczynia żaroodpornego i polewamy dobrej jakości oliwą. Dusimy w piekarniku, pod przykryciem przez 30 minut w temperaturze 160 stopni.

2. W tym czasie przygotowujemy obłędnie pyszną salsę:
- kroimy w drobną kostkę 1/2 papryczki chlili i 2 pomidory – to i to bez pestek,
- obieramy ze skórki ogórki i też kroimy w drobną kostkę,
- dodajemy poszatkowaną cebulkę dymkę w ilości według uznania,
- 1/2 avocado (kroimy na pół i oddzielamy miąższ od skórki za pomocą łyżki a następnie kroimy tak jak wszystko – w kostkę)
- polewamy całość sokiem z połowy limonki,
- skrapiamy oliwą i próbujemy bo w razie potrzeby salsę można posolić (ja nie soliłam bo łosoś był wystarczająco dobrze przyprawiony więc założyłam, że nie będzie to potrzebne)
- szatkujemy trochę świeżej kolendry (nie za dużo)
i gotowe!:)

Uduszoną rybę układamy na talerzu, na niej układamy warzywną salsę i zajadamy. Gorąco polecam! Smacznego!

Skomentuj

Zaloguj się

Nie pamiętasz Hasło ?

Zarejestruj się!