Strefa Zdowia i Urody

0
GD Star Rating
a WordPress rating system

Krokiety z mięsem i z kapustą domowej roboty

Strefa Zdrowia i Urody 17 sierpnia 2013
GD Star Rating
a WordPress rating system

krokietKrokiety to danie dość pracochłonne dlatego dobrym dniem na ich przyrządzenie jest sobota. Cały proces składa się z trzech etapów: trzeba przygotować farsz i usmażyć naleśniki, żeby na końcu wreszcie mogły powstać krokiety. Nie wyobrażam sobie ich przygotowania bez maszynki do mielenia mięsa.

Maszynka do mielenia mięsa to bardzo potrzebny sprzęt w kuchni, wykorzystuję ją nie tylko do mielenia mięsa z rosołu – dzięki niej można przygotować również miskę wartościowej surówki z marchewki i to w niecałe 5 minut :)

Produkty potrzebne do przygotowania farszu:
- główka białej kapusty (pyszne farsz wychodzi z młodej kapusty)
- duża cebula
- dobrej jakości mięso wołowe z rosołu
- przyprawy: sól, pieprz czarny, cayenne, vegeta, tymianek, kminek oraz imbir

Produkty potrzebne do przygotowania 10szt. naleśników:
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- szczypta soli i olej do smażenia

Produkty potrzebne do przygotowania krokietów:
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia

A teraz przepis:

etap I, farsz

1. Kapustę pozbawiamy środka i wkładamy do gotującej się, osolonej wody na ok. 10 minut. Kiedy liście zmiękną wyciągamy ją z garnka i odsączamy na sitku. Wybieramy same miękkie części liści, dokładnie wyciskamy z wody i szatkujemy.
2. Na łyżce oleju lub masła podsmażamy 1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę a kiedy się zarumieni dodajemy do niej zmielone mięso z rosołu. Doprawiamy do smaku pieprzem czarnym i odrobiną cayenne, solą, vegetą (ok. 1 łyżeczki), szczyptą: tymianku, kminku oraz imbiru.
3. Do mięsa dodajemy przygotowaną wcześniej kapustę i wszystko razem podsmażamy jeszcze przez ok. 20 minut.

etap II, naleśniki

1. Szklankę mleka łączymy ze szklanką mąki, dodajemy jedno jajko, szczyptę soli – ubijamy i smażymy naleśniki (na łyżeczce oleju i dobrze rozgrzanej patelni)

etap III, krokiety

1. Układamy farsz na środku naleśnika, owijamy go ciastem z prawej strony, później z lewej, z góry i z dołu.
2. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
3. Smażymy.

GD Star Rating
a WordPress rating system

Skomentuj

Zaloguj się

Nie pamiętasz Hasło ?

Zarejestruj się!

Facebook