Strefa Zdowia i Urody

0

Karp w Sosie Piernikowym

Strefa Zdrowia i Urody 19 grudnia 2013

Jedną z tradycyjnych potraw na naszym stole wigilijnym jest karp. Propozycją, którą ostatnio sprawdziłam i pragnę przekazać dalej jest Karp w sosie piernikowym. Zachęcam Was do eksperymentowania w kuchni i szukania nowych inspiracji. A może macie jakiś ciekawy sprawdzony przepis? Jeśli tak podzielcie się nim w komentarzu

Składniki:

Składniki
- karp,
- wywar z warzyw i części pozostałych z karpia,
- migdały,
- czerwone wino,
- cukier biały,
- piernik,
- 1/2 kostki masła,
- mąka

1. Karpia kroimy w dzwonki, solimy i pieprzymy.

2. Wywar oczyszczamy ze wszystkich składników i układamy w nim karpia. Dusimy na wolnym ogniu bez przykrycia, tylko przez kilka chwil. Wyciągamy bardzo delikatnie – tak, żeby się nie rozpadł na talerz.

3. Przygotowujemy sos:

- karmelizujemy cukier (wrzucamy 3/4 szklanki cukru do rozgrzanego garnka i czekamy aż się rozpuści),
- zalewamy 1/3 szkl. czerwonego wina,
- dodajemy pokruszony piernik i czekamy aż wino odparuje,
- dolewamy wywar w proporcji 1:1,
- dodajemy rodzynki,
- doprawiamy zasmażką, próbujemy, obserwujemy sos (ewentualnie doprawiamy cukrem) a gdyby sos zrobił się zbyt gęsty podlewamy rosołkiem

zasmażka: na patelni rozgrzewamy masło, dosypujemy 2 łyżki mąki i zamieniamy to mieszając w jednolita masę.

- siekamy migdały w słupki, dodajemy do sosu

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, w naczyniu żaroodpornym podpiekamy przez parę minut karpia – po wyjęciu przekładamy na talerz i polewamy sosem, przystrajamy płatkami migdałów.

Skomentuj

Zaloguj się

Nie pamiętasz Hasło ?

Zarejestruj się!