Strefa Zdowia i Urody

1
GD Star Rating
a WordPress rating system

Indyk pieczony z warzywami – Głębia Smaku.

Strefa Zdrowia i Urody 14 sierpnia 2013
GD Star Rating
a WordPress rating system

indykIndyk pieczony z warzywami a podawany z przyrządzonym z tych warzyw sosem to danie, które w nadzwyczaj przyjemny sposób zaopatrzy Wasz organizm w białko ponieważ w 100g indyka znajdziemy go aż +- 20g.

Białko jest szczególnie ważne w jadłospisie tych, którzy chcą schudnąć i tych, którzy ćwiczą bo z jednej strony podkręca przemianę materii a z drugiej stanowi świetny budulec dla mięśni.

Gwarantuję, że indyk w tym wydaniu podbije Wasze serca a zatem… do konkretów, potrzebujemy:

warzywa krojone- duży filet z indyka
- liście kalarepy, koperek i zieloną pietruszkę
- 1 dużą marchewkę
- 1 średnią cebulę
- cytrynę
- świeży lub suszony tymianek i majeranek
- masło

Przepis prezentuje się następująco:

1. Pierś indyka nacieramy pieprzem, solą i vegetą a następnie wkładamy na 30 minut do lodówki a gdy nasiąknie przyprawami obsmażamy z obu stron i przekładamy wraz z olejem do naczynia żaroodpornego.

2. Mięso obkładamy dwoma liśćmi kalarepy oraz pęczkiem koperku i pietruszki. Dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę, talarki cebuli, skrapiamy delikatnie odrobiną cytryny. Przyprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i majerankiem. Na wierzchu układamy łyżkę masła.

indyk w naczyniu

3. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Indyka z warzywami dusimy w temperaturze 200 stopni przez 50 minut.

4. Po tym czasie wyciągamy mięso i kroimy w plastry a warzywa miażdżymy blenderem i zamieniamy w intensywny, najważniejszy w tym daniu, sos. Każdy kawałek mięsa smarujemy tym gęstym sosem obficie bo jest pyszny.

Podajemy z ryżem i surówką z marchewki.

Smacznego!!!

GD Star Rating
a WordPress rating system

Komentarze (1)

Skomentuj

Zaloguj się

Nie pamiętasz Hasło ?

Zarejestruj się!

Facebook