Strefa Zdowia i Urody

0
GD Star Rating
a WordPress rating system

Gołąbki z kaszo-ryżem i mięsem

Strefa Zdrowia i Urody 5 września 2013
GD Star Rating
a WordPress rating system

golabki-z-grzybamiNa przygotowanie tradycyjnych gołąbków z kaszo-ryżem i mięsem trzeba przeznaczyć ok. 3 godzin jednakże warto bo te przyrządzone w domu smakują zupełnie inaczej niż kupne – poza tym dobrze jest mieć jednak wpływ na to jaki rodzaj mięsa znajdzie się w tej potrawie:) Najlepszy farsz wychodzi z chudego mięsa cielęcego…

Zobacz tutaj jak przygotować farsz zarówno do gołąbków jak i faszerowanej papryki >>>

Składniki potrzebne do przygotowania gołąbków na minimum 2 dni:)

- dwie główki białej kapusty
- 2 woreczki białego ryżu,
- 2 woreczki kaszy jęczmiennej,
- 0,5kg chudej cielęciny (w wersji wegetariańskiej pomijamy mięso),
- 2 ząbki czosnku,
- duża cebula,
- papryczka chili,
- 1 opakowanie pieczarek,
- świeża kolendra,
- masło, oliwa
- przyprawy: sól, pieprz, imbir, cayenne, kminek, bazylia

Przepis:

1. Do gotującej się wody wkładamy ostrożnie kapustę pozbawioną głąbu (twardego środka) Wyciągamy ją kiedy zmiękną liście i delikatnie, tak aby ich nie podziurawić. Zdejmujemy wierzchnie liście jeden po drugim do czasu aż przygotujemy sobie odpowiednią ich liść – w razie potrzeby kapustę ponownie wkładamy na kilka minut do wrzątku.

2. Nakładamy farsz na liście, zawijamy (prawy, lewy bok liścia a później górny i dolny)

kliknij i dowiedz się jak zrobić wyśmienity farsz z kaszy, ryżu, mięsa i pieczarek >>>

3. Gotowe gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, na liściach, jeden przy drugim – solimy i pieprzymy, przykrywamy liśćmi i układamy koleją warstwę. Całość zalewamy wodą z pod kapusty (do do 1/3 wysokości naczynia).

4. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (temperatura 180 stopni – termoobieg) na 1,5 godziny.

5. Podajemy w sosem pieczarkowym domowej roboty.

GD Star Rating
a WordPress rating system

Skomentuj

Zaloguj się

Nie pamiętasz Hasło ?

Zarejestruj się!

Facebook