Strefa Zdowia i Urody

2

Czym zastąpić cukier?

Strefa Zdrowia i Urody 13 stycznia 2014

Cukier określany jest mianem „białej trucizny”, nasz organizm trawi go z dużą trudnością. Nie jesteśmy przystosowani do pochłania jego dużych ilości w jakiejkolwiek postaci: białej czy brązowej, maltozy, fruktozy, miodu, syropu ryżowego, syropu kukurydzianego, dekstrozy, słodu jęczmiennego czy syropu klonowego.

Zbyt duże ilości cukru w diecie mogą spowodować hipoglikemię i nadwagę, których konsekwencją może być otyłość i cukrzyca. Nadmiar cukru podnosi ciśnienie krwi, poziom trój glicerydów oraz frakcje LDL cholesterolu, zwiększa ryzyko zawału, jest czynnikiem inicjującym niewydolność układu autoimmunologicznego i immunologicznego, co w konsekwencji skutkuje takimi chorobami jak: artretyzm, astma i różnego rodzaju alergie. Zakłóca on również równowagę hormonalną i wspomaga wzrost komórek rakowych.

- jak widać więcej z niego szkód niż pożytku a zatem czym go zastąpić?

- naturalną substancją, którą można znaleźć we włóknistych jarzynach i owocach, w kolbach kukurydzy oraz w różnych drzewach liściastych np. brzozie. Substancją o nazwie ksylitol a stanowiącą produkt pośredni, który regularnie pojawia się w procesie przemiany glukozy w organizmie ludzkim oraz innych zwierząt. Każdy z nas w procesie normalnego metabolizmu wytwarza ksylitol w organizmie w ilości około 15 gramów dziennie.

Chociaż ksylitol wygląda i smakuje jak cukier to na tym kończy się podobieństwo tych substancji. Cukier sieje spustoszenie w naszym organizmie, ksylitom goi i naprawia, wzmacnia układ immunologiczny, chroni przed degeneracyjnymi, chronicznymi chorobami, ma właściwości opóźniające proces starzenia. Ksylitol jest pięciowęglowym cukrem, co oznacza, że ma właściwości bakteriobójcze. Cukier tworzy kwasy, a ksylitol ma charakter zasadowy.

Zatwierdzony w roku 1963 przez amerykański Urząd ds. Żywności i Leków (FDA) ksylitol nie posiada żadnych znanych własności toksycznych. Jedyny dyskomfort, jaki mogą początkowo odczuwać niektórzy wrażliwi ludzie przy spożywaniu jego dużych ilości, to łagodna biegunka lub lekkie kurcze.

Ksylitol ma o 40% mniejszą kaloryczność i o 75% mniej węglowodanów od cukru i jest absorbowany i przetwarzany powoli, co prowadzi do bardzo małych zmian w wydzielaniu insuliny. Smakuje i wygląda dokładnie jak cukier i nie powoduje nieprzyjemnego posmaku. Jest dostępny pod wieloma postaciami. W krystalicznej formie zastępuje cukier w potrawach gotowanych lub pieczonych, albo też, jako słodzik do napojów. Stosuje się go również w gumach, miętówkach i w aerozolach do nosa.

Ksylitol jest marzeniem dentystów, odwraca wszystkie szkodliwe skutki cukru. Nie poddaje się fermentacji a więc nie stanowi pożywki dla bakterii znajdujących się w jamie ustnej, pomaga przywrócić równowagę alkaliczno-kwasową. Stosowanie ksylitolu przed pójściem do łóżka, po wyszczotkowaniu i oczyszczeniu zębów nitkami, chroni i goi zęby
i dziąsła. Ksylitol posiada nawet zdolność wzmacniania mineralizacji szkliwa zębowego i jest bardzo efektywny w leczeniu małych ubytków powstających w wyniku próchnicy.

Na temat ksylitolu bardzo pozytywnie wypowiada się ostatnio magazyn dentystyczny Journal of American Dental Association. Czytamy tam:

„Ksylitol stanowi efektywny środek zapobiegający chorobom uzębienia… Dowiedziono, że używanie zawierającej ksylitol gumy do żucia zmniejszyło u fińskich dzieci zapadalność na choroby zębów o 30-60 procent. Badania przeprowadzone w Kanadzie, Tajlandii, Polinezji i w Belize dały te same wyniki”.

W podsumowaniu badań przeprowadzonych w Harvard School of Dental Medicine (Wydział Stomatologii Uniwersytetu Harvarda) czytamy: „…ksylitol wyraźnie zmniejsza liczbę przypadków stomatologicznych”.

Jedną z wszechstronnych zalet ksylitolu jest jego zdolność do inhibitowania wzrostu bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego u małych dzieci. W ramach dwóch niedawno przeprowadzonych badań na ponad tysiącu dzieci okazało się, że guma do żucia z dodatkiem ksylitolu zmniejsza ryzyko zapadnięcia na zapalenie ucha środkowego o średnio 40 procent oraz znacznie ogranicza powikłania związane z tym schorzeniem, jak również potrzebę stosowania antybiotyków.

Regularne mycie nosa aerozolem zawierającym ksylitol zmniejsza liczbę szkodliwych bakterii i stymuluje normalne przemywanie tego obszaru. Czysty nos zmniejsza problemy z alergiami i astmą, których źródłem są podrażnienia przewodów nosowych i alergeny. Ostatnie badania ujawniły, w jaki sposób bakterie przyczepiają się do komórek i infekują je. Jak wiadomo, niektóre cukry, podobnie jak ksylitol, są zdolne do wkraczania w te wiązania, blokując przyczepianie się głównych bakterii chorobotwórczych, które bytują w nosie.

Kolejną korzyścią wynikającą ze spożywania ksylitolu jest rola, jaką ten związek odgrywa w przywracaniu normalnej konsystencji kości.

Badania przeprowadzone w Finlandii na samicach szczurów z usuniętymi jajnikami dowodzą, że ksylitol przyczynił się do utrzymania gęstości kości. W kontrolnej grupie szczurów z usuniętymi jajnikami, której nie podawano ksylitolu, zarówno poziom estrogenu, jak i gęstość kości, gwałtownie spadły, natomiast u szczurów z usuniętymi jajnikami, którym podawano ksylitol, gęstość kości wzrosła. Okazało się również na przykładzie starszych wiekiem samców szczurów, że ksylitol przyczynił się w 10 procentach przypadków do przywrócenia związanej z wiekiem utraty masy kości.

Żywność słodzona ksylitolem nie powoduje przyrostu poziomu insuliny, co czyni zeń doskonały słodzik dla ludzi dotkniętych cukrzycą, jak również dla tych, którzy pragną zrzucić nadmiar wagi.

Bibliografia
1. Viktor Zeines, Healthy Mouth, Healthy Body (Zdrowe usta – zdrowe ciało), Kensington Publishing Corporation, 2000, str. 55.
2. B.B. Beiswanger, A.E. Boneta, M.S. Mau, B.P. Katz, H.M. Proskin, G.K. Stookey, „The Effect of chewing sugar-free gum after meals on clinical caries incidence” („Wpływ żucia po posiłkach wolnej od cukru gumy na występowanie schorzeń”), Journal of American Dental Association, nr 129, 1998, str. 1623-1626.
3. „How Xylitol-containing Products Affect Cariogenic Bacteria” („Jakie produkty zawierające ksylitol wpływają na bakterie chorobotwórcze”), Journal of American Dental Association, kwiecień 2000.
4. M. Svanberg, P. Mattila, M. Knuttila, „Dietary xylitol retards the ovariecomyinduced increase of bone turnover in rats” („Doustne podawanie ksylitolu szczurom odwraca wywołane usunięciem ich jajników rozrzedzenie kości”), Calcif. Tissue Int., nr 60, str. 462-466.
5. P. Mattila, M. Svanberg, M. Knuttila, „Increased bone volume and bone mineral content in xylitol-fed aged rats” („Zwiększenie masy kostnej i zawartości soli mineralnych w kościach u starych szczurów karmionych ksylitoloem”), Gerontology, nr 47, 2001, str. 300-305.
6. „Carbohydrates: The Good, the Bad, and the Ugly” („Węglowodany – dobro, zło i brzydota”), Dr James Whittaker Newsletter, vol. 13, nr 4, kwiecień 2000.

Tagi: ,

Komentarze (2)

  1. Pingback: Strefa Zdowia i Urody | Muffiny z Rabarbarem - Strefa Zdowia i Urody

  2. Pingback: Strefa Zdowia i Urody | Muffinki na maślance i mące pełnoziarnistej. - Strefa Zdowia i Urody

Skomentuj

Zaloguj się

Nie pamiętasz Hasło ?

Zarejestruj się!