Strefa Zdowia i Urody

1
GD Star Rating
a WordPress rating system

10 wskazówek dla Wprowadzających zmiany w Jadłospis

Strefa Zdrowia i Urody 10 września 2013
GD Star Rating
a WordPress rating system

jedzenieOto 10 wskazówek, dzięki którym wprowadzane przez Ciebie zmiany w jadłospisie faktycznie przyniosą rezultaty – jeśli będziesz ich przestrzegać w bardzo szybkim czasie uruchomisz proces spalania.

1. Zaczynaj dzień od śniadania.

Każdy z nas ma jakiś swój określony tryb – jedni zaczynają dzień o 6 rano inni o 9-tej. Ważne jest, aby wszyscy (zarówno ci pierwsi jak i ci drudzy) rozpoczynali swój dzień od śniadania – dla dobrych efektów należy je zjeść do godziny po przebudzeniu i na tej podstawie wyznaczyć stałe godziny kolejnych posiłków.

2. Jedz regularnie

Dobrze jest przyzwyczaić organizm do jedzenia o stałych porach – jest to szczególnie ważne dla wszystkich tych, którzy do tej pory funkcjonowali na dietach.

Organizm osoby, która notorycznie się odchudza stale czuje się zagrożony i magazynuje na wszelki wypadek – nigdy nie wiadomo kiedy będzie się on musiał zmierzyć z kolejną drakońską dietą mającą na celu drastyczną utratę masy ciała.

Takie osoby muszą w pierwszej kolejności odbudować mocno nadszarpnięte zaufanie i skutecznie przekonać sprytny organizm do tego, że nie będą już działać na jego szkodę.

Najbardziej skuteczna, sprawdzająca się i znana mi metoda na uspokojenie zaniepokojonego organizmu polega na wyznaczeniu stałych pór na spożywanie posiłków i uporczywym trzymaniu się ich.

Pory posiłków wyznaczamy względem śniadania, uwzględniając rozsądne przerwy. Jak organizm się do nich przyzwyczai – uruchomi proces spalania.

Ważne jest, aby przestrzegać ustalonych zasad – umowa to umowa, jeśli organizm ma poczuć się pewnie i zacząć spalać to nie stwarzajmy mu powodów do działania w inny sposób – nie omijajmy posiłków.

Jedzenie o stałych porach wymaga (szczególnie na początku) dużej samodyscypliny, ale jest to klucz do SUKCESU i trwałych zmian.

przemiana

3. Zachowuj rozsądne przerwy pomiędzy posiłkami.

Spożywaj 5-6 posiłków dziennie w rozsądnych przerwach wynoszących 3,4 max 5 godzin. Odpowiednia i stała dostawa energii jest tutaj bardzo istotna bo chroni przed napadami głodu.

4. Działaj z planem.

Jeśli dużo czasu spędzasz poza domem postaraj się przygotowywać posiłki dzień wcześniej. Korzystaj z pojemników na żywność.

Niewiele osób może sobie pozwolić na to, aby przygotowywać swoje posiłki na bieżąco: praca, szkoła, trening i wszystkie inne codzienne obowiązki skutecznie nam to uniemożliwiają.

5. Zrób porządek w kuchni i szafkach z żywnością.

Pozbądź się niezdrowych produktów: niezdrowych tłuszczy, białego cukru i produktów mocno przetworzonych. Uważaj na glutaminian sodu występujący w wielu przyprawach. Zlikwiduj zapasy słodyczy, kolorowych napojów, chipsów i tym podobnych.

6. Czytaj etykiety

Jak wyżej. Przyjrzyj się składom produktów które już w tej chwili zapełniają Twoją kuchnię i spiżarnię a na zakupy chodź z listą.

7. Poznaj zdrowsze zamienniki

Spożywaj produkty pełnoziarniste, zarówno mąki, ryże jak i makarony oraz pieczywo. Cukier zamień na ksylitol. Słodkie i kaloryczne przekąski takie jak batony i ciastka zamień na orzechy i bakalie.

okładka ebook efowięcej na ten temat przeczytaj tutaj>>> Pobierz DARMOWEGO e-booka „Elastyczna Formuła Odżywiania”

8. Rób zakupy z listą.

Lepiej wybierać się do marketu rzadziej ale z konkretną i dopracowaną listą zakupów. W ten sposób zaoszczędzisz sporo czasu i zmniejszysz ryzyko wrzucenia do koszyka mniej zdrowych produktów, których przecież nie potrzebujesz;)

9. Pij dużo wody.

Picie wody mineralnej lub źródlanej jest ważnym elementem zdrowej diety. Tymczasem, przeciętny Polak wypija dziennie niecałą szklankę takiej wody. Woda jest niezbędna do prawidłowej pracy naszego organizmu. Zapewnia odpowiedni transport cząsteczek, reguluje ciepłotę ciała i procesu chemiczne, oczyszcza organizm z produktów przemiany materii i toksyn. Ludzki organizm nieustannie traci wodę dlatego konieczne jest regularne jej uzupełnianie. Przeciętny dorosły człowiek potrzebuje 2-2,5 litra wody dziennie, ale zapotrzebowanie na wodę różni się zależnie od wieku, płci, aktywności fizycznej, temperatury otoczenia, stanu fizjologicznego.

10. Nie zapominaj o warzywach.

Zapominanie o spożywaniu warzyw jest chyba jednym z najczęściej popełnianych błędów żywieniowych.

Warzywa stanowią doskonałe źródło witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Charakteryzują się dość dużą zawartością wody i są niskokaloryczne. To obowiązkowy składnik każdej dobrze zbilansowanej diety!

GD Star Rating
a WordPress rating system

Komentarze (1)

  1. Świetne wskazówki ! Wiele osób gubi się podczas zmieniania nawyków żywieniowych, a artykuły jak te świetnie im w tym pomagają. Myślę, że bardzo ważną rzeczą z listy jest czytanie etykietek w przypadku produktów jakkolwiek konserwowanych. Zawsze są produkty lepsze i gorsze, ważne żeby brać te lepsze :)

    Odpowiedz

Skomentuj

Zaloguj się

Nie pamiętasz Hasło ?

Zarejestruj się!

Facebook